Kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen mal sahiplerinin ilk olarak yapması gereken şey, deprem risk raporu almaktır. Bunun için şehrinizdeki yetkili kurumlara başvuru yapılması gerekir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilinizdeki yetki verilen şirketleri bakanlık sitesinden bulabilirsiniz. Deprem risk raporu; riskli, hasarlı veya ömrünü tamamlamış yapıların kentsel dönüşüme dâhil edilmesi için alınması gereken ilk belgedir.
Deprem risk raporundan sonraki aşamalar ise şu şekildedir:
- Yetkili firmadan alınan raporun 7-10 gün içerisinde bakanlığa gönderilmelidir. Bakanlık tarafından rapor üzerinde yapılacak inceleme çalışmalarının tamamlanmasından sonra onay verilir.
- Bakanlığın onay vermesi halinde yapı tapusuna “riskli” şerhi işlenir. 10 gün içerisinde mal sahiplerine, yaşadıkları binanın riskli olduğu için kentsel dönüşüme dâhil edileceğine yönelik ihtarname gönderilir. Maliklerin bu ihtara 15 gün içerisinde itiraz etme hakkı vardır. İtirazın gelmemesi halinde belirtilen süre (60 gün) içerisinde bina yıkılır.
- Mal sahiplerinin yıkımı planlanan yapının ne şekilde değerlendirileceğine dair “Bina Karar Protokolü” imzalamaları gerekir. Bu protokolde, binanın yıkılıp arsanın satılacağına veya yeni bina yapılarak, apartmanların hak sahipleri arasında paylaşılacağına dair kararlar yer almalıdır.
- Kararın imzalanmasından sonra bakanlığa gönderimi ve herhangi bir inşaat firmasıyla yeni binanın yapılması için anlaşma imzalanmalıdır.
- Yeni bina yapımında devlet tarafından sağlanılan avantajlar ve kredi desteklerinden yararlanılabilir. Mal sahipleri ve belirli sayıda kiracılar için ev tahsisi veya kira yardımları başvuruları yapılabilir.
- Karar protokolünü imzalamayan maliklerin arsa payları ve değerleri hesaplanarak sadece maliklere satışa sunulur.
- İnşaat firması tarafından yıkım gerçekleştirilir ve arsa üzerine depreme dayanıklı yeni yapı inşa edilir. İskân tapusu alınır. Malikler arasında anlaşma protokolüne uygun paylaşma gerçekleştirilir.
No responses yet